Corporate story

Corporate story | het ontstaan van guldentijd

Een eigen zeilbootje

Al sinds 1993 is de oprichter van FlexFirst, Bart Withagen, verliefd op het vak van arbeidsbemiddeling. Na een jarenlange carrière in de uitzendbranche riep het ondernemerschap. In 2001 trekt Bart de stoute schoenen aan en richt BouwGenius Detacheringen op. Een uitzend- en detacheringsbureau voor Bouw & Technisch personeel.

Bij het opzetten van een eerste eigen onderneming is het hard werken. Je richt je vooral op het hijsen van de zeilen en het zoeken van de juiste wind. Een heerlijke maar vooral bewogen periode. Je moet namelijk tijdens de opstart veel regelen, ook zaken waar je nog geen ervaring mee hebt. Dit begint al bij basale aspecten zoals de inschrijving bij de KvK, het zoeken van het juiste bedrijfspand en het openen van rekeningen bij de bank. Hoe kom je aan de juiste leveranciers en hoe verkrijg je het vertrouwen van mensen die je nodig hebt om je bedrijf tot bloei te laten komen?

Na een half jaar staat het fundament van je bedrijf, je komt uit de eerste stroomversnelling en de wind wordt beheersbaar. Het is tijd voor bezinning. Heb je wel alles gedaan zoals je het zou willen? Wat had je liever anders gedaan? En, wat is de volgende stap?

Tijd voor een grotere boot

Het kleine zeilbootje wordt een grotere boot met meerdere zeilen en een diepere kiel. Daarnaast is het onmogelijk om alle zeilen zelf te bedienen. Je haalt dus mensen aan boord om je hierbij te helpen. Bij het uitbreiden van je bedrijf ontstaan er ook nieuwe ondernemersvraagstukken. Je gaat je bezig houden met begrotingen, je gaat in gesprek met je managementteam over de verwachtingen en ook op bestuurlijk niveau ontwikkel je verder: want welke richting ga je op? Ga je het bedrijf specialiseren of wordt je een generalist?

De veelzijdigheid van de zeiljacht

Als ondernemer geniet je van de onbevangenheid, maar je wilt graag meer! De zeilen staan goed in de wind en je wilt het vertrouwde vaarwater verlaten. Je wilt zee op en wellicht zelfs met meerdere boten. Je zorgt dat je de juiste benodigdheden aan boord hebt en haalt het juiste vaarbewijs. Eenmaal door de poorten staat de koers nooit vast, want de enige zekerheid die een ondernemer heeft is onzekerheid. Je anticipeert op veranderingen en stelt de zeilen tussentijds bij. Daarnaast komt er steeds meer personeel bij, wordt er promotie gemaakt en behaal je de benodigde keurmerken.

Een imposante tanker

De volgende stap is gemaakt, het kleine zeilbootje is inmiddels uitgegroeid tot een grote tanker. Een groot imposant schip, dat minder eenvoudig bij te sturen is. Je zult dus strategisch moeten omgaan met de koers die je ermee wilt varen. Dit geeft rust voor het personeel maar onrust voor de ondernemer. Wil je dit voor jou bijna oncontroleerbare schip nog wel wilt varen? Je bent namelijk steeds afhankelijker van de bemanning en verliest inbreng als ondernemer. De stip aan de horizon die ooit zo ver weg leek is nu de werkelijkheid.

Afscheid van het schip

Na 10 jaar heeft bart afscheid genomen van ‘zijn bouwgenius’. In deze 10 jaar is de onderneming doorgegroeid naar een trendsetter in de bouw en techniek branche, waar dagelijks zo’n 350 vaklieden werkzaam waren. Veel zaken hebben in deze tijd de revue gepasseerd, van de financiering, het bepalen van de koers tot het afscheid van meerdere aandeelhouders. Naarmate de nadruk door de jaren heen steeds meer kwam te liggen op het managen in plaats van het ondernemen heeft bart het anker uitgegooid en heeft hij het schip in juni 2011 verkocht.

De ondersteuning van een sleepboot

In de maanden die volgde heeft Bart zijn ervaringen van tien jaar ondernemerschap gebundeld in de onderneming Guldentijd ondernemersadvies. Guldentijd begeleidt en ondersteunt startende en gevestigde ondernemers op basis van jarenlange ervaring. De focus ligt hierbij het verder uitbouwen van bedrijven op organisatorisch en bedrijfseconomisch vlak. Guldentijd is als een sleepboot, dat vaart op voor haar bekende wateren. Veilig varen dat doe je samen door vooraf een heldere koers uit te zetten naar jouw stip op de horizon.